čtvrtek 6. února 2014

Vláknina

Ahoj! Tak jsem se rozhodla to tu trošku rozšířit i o rubriku zdraví :) Tak začínáme.

Vláknina je nedílnou součástí naší stravy. Neposkytuje prakticky žádnou energii a bohužel ji máme v našem jídelníčku velmi málo. Denní příjem vlákniny by měl v naší stravě obnášet 30g u dospělého člověka, ale většinou tohoto čísla nedosahujeme...Vlákninu dělíme na rozpustnou a nerozpustnou, nerozpustná se nachází např. v celozrnných výrobcích, ve slupkách ovoce a zeleniny, v luštěninách... je velmi důležitá především ke čištění střev. Rozpustná vláknina je součástí např. ovesných vloček, luštěnin, dužiny ovoce, zeleniny..díky rozpustné vláknině se cítíme déle sytí, snižuje vysoký cholesterol, udržuje stabilní hladinu cukru v krvi.

Já osobně si už nedokážu představit život bez ovesné kaše k snídani :D Alespoň 2x v týdnu prostě musí být na stole a tečka! A hlavně- je tělu prospěšná a taaaak moc dobrá! :P :D


Zelenina a ovoce je nedílnou součástí zdravého jídelníčku! :)
Takže jak vidíte, vláknina je velmi důležitá a já si nedokážu představit, že bych se v tomhle ohledu zanedbávala. :) Schovává se ve spoustě chutných potravin, zasytí a prostě ovesná kašička- mňam mňam :D Samozřejmě nic se nemá přehánět. Nadbytek vlákniny může způsobit např. zácpu.

Přeji vám krásný den, u nás konečně vykouklo sluníčko, tak hned se to marodí s lepší náladou :)

Žádné komentáře:

Okomentovat